Afvalfondsbijdrage

Wat wordt er bedoelt met de Afvalbeheerbijdrage?

Om de impact van verpakkingen op het milieu te beperken wordt er al enige tijd gewerkt met de “Afvalbeheerbijdrage”:  een wettelijk systeem die reguleert welke heffingen op verpakkingen worden betaald en wat de hoogte hiervan is, gereguleerd door het Afvalfonds. Begin 2023 zijn er een aantal belangrijke wijzigingen geweest:

Wat is er aan de hand? 

  1. Heffingen die voorheen direct bij de producent of importeur werden weggeschreven kunnen nu ook worden opgelegd aan Nederlandse merkhouders. Met het idee “de vervuiler betaalt” is het dus aan degene die de verpakking op de markt brengt die de heffing betaalt. Dat betekent dat dat niet altijd de producent of importeur is, maar dit kan ook de opdrachtgever zijn die een bedrukkingsaanvraag doet. Dus stel:  je laat je zakjes, tassen of andere verpakkingen bedrukken, dan doe je hierover aangifte bij het Afvalfonds. Erg geldt een drempelwaarde voor de aangifte, bekijk dus wat jouw situatie is.
  2. Gaat het om verpakkingen zonder eigen logo dan pas gebruikt en/of gevuld worden op het verkooppunt (verkooppuntverpakking)? Dan betaalt de producent of importeur de heffing. Deze toeslagen worden in de keten vaak doorberekent, het zijn immers onkosten. Voor de verpakkingen waarvoor dit relevant is zullen wij die heffingen daarom vanaf 1 januari ook bij jou als onze afnemer in rekening gaan brengen.
  3. Extra heffing voor Single Use Products (SUP). Deze zijn extra belastend voor het milieu en geldt een aparte heffing voor.

Wat kost dat?

Enerzijds zijn er tarieven vastgesteld op basis van gewicht en materiaalsoort:

Papier en karton: € 0,012 per kilo
Plastic (regulier tarief) € 1,050 per kilo
Daar bovenop komen de tarieven voor de SUP-producten.

De tarieven ( die kunnen wijzigen) zijn te vinden op: https://www.afvalfondsverpakkingen.nl/nl/tarieven.  Deze bijdragen moeten worden afgedragen aan het Afvalfonds.

Wat betekent dit nog meer?

Omdat de regelgeving nog nieuw is, er nog geen heffing over bestaande voorraad hoeft te worden afgedragen en er nog veel vragen zijn in de keten over de indeling van verpakkingen, zullen wij gaandeweg artikelen wijzigen in prijs en de toeslag met u communiceren. Prijzen online zijn dus onder voorbehoud van deze wijzigingen, waarbij we heffingen van het Afvalfonds mogelijk alsnog in rekening moeten brengen of doorvoeren in onze prijzen.

We adviseren om je verder te verdiepen in het Afvalfonds en je eigen situatie in kaart te brengen. Deze nieuwe regelgeving voor elke ondernemer weer andere consequenties kan hebben. Enerzijds prijswijzigingen door de heffing, anderzijds omdat je wellicht verpakkingen moet rapporteren.  Bovenstaande samenvatting is vooral gericht op de samenwerking van W-Team en jou als klant.